Printfriendly

Wigilijna fasola jaś



fasola jaś
Wigilijna fasola jaś



Kolejna potrawa, która zawsze gości na moim wigilijnym stole to fasola jaś. Jest to bardzo proste, wręcz banalne danie, mimo tego jest niezwykle smaczne. Fasola jaś polana roztopionym masłem i miodem to pyszny dodatek do wigilijnej wieczerzy. Jeżeli do tej pory nie mieliście takiej potrawy na wigilijnej kolacji, to gorąco polecam ją wypróbować. Jest pyszna!






Wigilijna fasola jaś


Składniki: 


  • 250g fasoli piękny jaś
  • 2 łyki klarowanego masła
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie: 



Fasolę namoczyć na noc, najlepiej na około dobę. Ugotować do miękkości (1-1,5 godziny) w tej samej wodzie w której się moczyła. Pod koniec gotowania dodać sól i cukier. 
Ugotowaną fasolę pozostawić w garnku w wodzie. Nie odcedzać!
Na patelni roztopić masło z miodem. 
Gdy fasola będzie gotowa do podania, podgrzać ją, odcedzić, zalać masłem z miodem i natychmiast podawać. 

fasola jas na wigilie

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. mniam, uwielbiam fasolę przygotowaną w prosty sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) A czy u Ciebie w domu podaje się taką fasolkę na Wigilię?

      Usuń
  2. Lubię fasolę - takiej nie jadłam.. może być smaczna chociaż z miodem nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować :) Można zrobić bez miodu, ale on nadaje jej takiej fajnej słodyczy ;)

      Usuń
  3. Czyli to jest ta fasolka, o której pisałaś. Wygląda bardzo apetycznie i do tego jest prosta w przygotowaniu. Muszę dopytać Mamę, czy też zna takie danie. Obstawiam, że to smaki typowe dla woj. łódzkiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ta;) Jest swietna, tak na prawde trzeba ja tylko namoczyc, a potem ugotowac ;) Zawsze goscila na stole mojej babci, wiec to zdecydowanie lodzka tradycja, choc musze przyznac, ze w granicach samej Lodzi istnieje wiele roznych tradycji i wigilijnych stolach pojawiaja sie bardzo rozne dania. Mysle ze ma to zwiazek z tym, ze ludnosc Lodzi to lubmosc naplywowa z blizszych i dalszych okolic i przywiezli oni z soba swoje tradycje, ktore przetrwaly przez lata :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger