czwartek, 9 listopada 2017

Zapiekanka z brukselki




Brukselka to jedno z tych warzyw, które się kocha lub nienawidzi. Ja ją bardzo lubię i staram się przygotowywać na różne sposoby. Dziś przygotowałam zapiekankę z brukselki, a na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z dynią i żurawiną i brukselkę pieczoną z kasztanami i boczkiem - idealny dodatek do świątecznego obiadu. 
Danie, które dziś przygotowałam jest może nieco tłuste, zawiera śmietanę i żółty ser, ale brukselka dobrze komponuje się z takimi nieco tłustszymi dodatkami, a poza tym pora roku jest taka, że przyda się nieco więcej kalorii, aby się rozgrzać ;) 
Zapiekanka z brukselki może stanowić indywidualne danie lub posłużyć za dodatek do obiadu np. do pieczonego mięsa. 
Polecam wypróbować tak przygotowaną brukselkę, a może polubicie brukselkę tak jak ja? :)  


Brukselka stanowiła temat naszego kolejnego wyzwania kulinarnego - zobaczcie jak poradziły sobie z nim pozostałe uczestniczki: MopsPati i Gin.



Zapiekanka z brukselki


Składniki

  • 2 szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500g brukselki
  • 100-150ml śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta płatków chilli (do smaku)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • żółty ser
  • oliwa do smażenia


Jak przygotować zapiekankę z brukselki


Brukselkę oczyścić - obrać z wierzchnich zniszczonych lub zwiędniętych listków i odkroić zdrewniałe końcówki (głąby). Większe brukselki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowaną brukselkę i smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem oraz płatkami chilli (do smaku).
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Przygotować zalewę ze śmietany i jajka - śmietanę wlać do miseczki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać (rozbełtać żółtko) i odstawić. 
Przesmażoną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać śmietaną rozkłóconą z jajkiem i wstawić do piekarnika na około 45 minut. 
Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut do czasu aż ser się rozpuści, a brukselka będzie miękka.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Tak przygotowana brukselka, to musi być pychotka! Robiłam kiedyś quiche z brukselką i wiem, że takie zapiekane dania z jej udziałem są przepyszne. Fajnie, że każdej z nas udało się przygotować coś zupełnie innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byla super! :) Zatanawialam sie nad tarta, ale ostatecznie doszlam do wniosku, ze nie chce mi sie robic ciasta ;) Pomyslow na brukselke jest cale mnostwo, mam kolejna porcje w lodowce i zamierzam zrobic z niej curry :)

      Usuń
  2. Jestem pewna, że brukselkę w takim wydaniu bym pokochała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz jej koniecznie sprobowac! :) jest pyszna, nie moglam przestac jesc ;)

      Usuń
  3. Czyli jednak ją zapiekłaś. I dobrze, bo tak smakuje najlepiej. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bo doszlam do wniosku, ze tak bedzie szybko i smacznie :) Niestety nie chcialo mi sie robic ciasta do tarty;) moze nastepnym razem, a juz na dniach dodam przepis na curry z brukselka ;)

      Usuń
    2. PS. A ty przygotowalas cos z brukselki?

      Usuń
    3. Mam w lodówce 2 kilogramy i czekają na wykorzystanie. Postaram się zrobić w weekend :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...