wtorek, 18 lipca 2017

Bób w sosie pomidorowym



jak przygotować bób
Bób w sosie pomidorowym

Sezon na bób w pełni w związku z czym postanowiłam przygotować bób w sosie pomidorowym na arabską nutę. Danie okazało się rewelacyjne - niezwykle smaczne i aromatyczne. Bób idealnie komponuje się z pomidorami i egzotycznymi przyprawami tworząc bardzo ciekawą i sycąca potrawę. 
Potrawkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania i wyzwania 3 po 3, którego głównymi składnikami miały być bób, pomidory i czosnek, wszystko to i trochę więcej znajdziecie oczywiście w moim sosie pomidorowym z bobem. Zajrzyjcie także koniecznie do Mopsika, Malwiny, Shinju i Gin po ich pomysły na danie z bobem!



danie z bobu


Bób w sosie pomidorowym


Składniki

  • 500g bobu
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,25 mielonego kardamonu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa i/lub masło do smażenia

Jak zrobić bób w sosie pomidorowym:



Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Gdy bób będzie zimny obrać go ze skórki. 

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach.

Przyprawy: goździki, ziele angielskie, kmin rzymski i płatki chilli utrzeć w moździerzu. Do zmielonych przypraw dodać pozostałe (mielone) przyprawy: cynamon, kolendrę, słodką paprykę, kardamon, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać.

Do przesmażonej cebuli dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać i przesmażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć, jeżeli mieszanka jest zbyt sucha, podlać niewielką ilością wody i chwilę dusić. Po kilku minutach smażenia do cebuli wlać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 15-20 minut (gdy sos zrobi się zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody). 

Gdy sos będzie wygotowany i aromatyczny doprawić go jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. 

Do sosu pomidorowego dodać ugotowany bób, delikatnie wymieszać i podgrzać, aby bób się zagrzał. Podawać posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem, ryżem lub kuskusem.


sos pomidorowy z bobem

Smacznego!

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

9 komentarzy:

  1. Z ogromną chęcią zjadłabym miseczkę takiego bobu w sosie. Najchętniej z dodatkiem ryżu jaśminowego lub kuskusu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Byl pyszny, wlasnie zjadlam porcje w pracy ;) Mysle, ze z ryzem lub kuskusem smakowalby wysmienicie ;)

      Usuń
  2. Fajny pomysł :) Bób doskonale pasuje do takich przypraw - w końcu robi się z niego nawet falafel :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie!Swietnie komponuje sie zarowno z pomidorami jak i tymi wszystkimi aromatycznymi przyprawami:)

      Usuń
  3. Pyszna, prosta do przygotowania potrawa z bobem w roli głównej. Zdecydowanie coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam - jestem pewna ze by Ci zasmakowal :)

      Usuń
  4. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, ale faktycznie sos wyszedl niesamowity, taki kremowy i aromatyczny - pychotka :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...