Printfriendly

Odwrócona tarta z buraczkami

Wege piątek


Zainspirowana poprzednią tartą z marchewką, dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą tartę z buraczkami i serem feta. Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam  wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna! 

tarta z burakami, tarte tatin z burakami, odwrócona tarta z burakami,


Składniki:
  • łyżka masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka szałwii
  • sól i pieprz
  • 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe)
  • 100g sera feta (lub koziego)
  • gotowe ciasto francuskie
tarta z burakami, tarte tatin z burakami, odwrócona tarta z burakami,

Przygotowanie:


Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt cienkie plasterki i smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć buraki do naczynia do zapiekania, tak aby nachodziły na siebie, posypać pokruszoną fetą (lub serem kozim). Buraki przykryć ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć dużym płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem odwrócić do góry nogami. Chwilę odczekać, aby buraki odkleiły się od naczynia i delikatnie je zdjąć. Tartę podawać najlepiej na ciepło. 

tarta z burakami, tarte tatin z burakami, odwrócona tarta z burakami,

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie :)
    Wczoraj właśnie kupiłam nową gazetę o jedzeniu, i tam też taka była. To chyba jakiś znak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba tak@ W takim razie, jeżeli tylko lubisz buraczki - musisz zrobić;)

      Usuń
  2. uwielbiam buraki! Koniecznie muszę wypróbować !:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger